Tinutul pasiv al Podisului Pester din sud-vestul Serbiei a devenit un model de cum satele depopulate pot fi salvate fara ajutorul statului.
In ultimii trei ani baietii din aceasta zona pasiva, au luat in casatorie mai multe zeci de fete din Albania din zona lacului Skadar. Junii, tot cautand fete in Serbia, au ajuns la varsta de 40 de ani incepand sa piarda speranta ca vor avea familie si copii.
Gheata a spart-o Ivan Matovici din localitatea Bugevo. Baiat descurcaret, Ivan a stabilit legaturi cu o femeie din Albania care cunoste limba sarba si care i-a promis ca pentru suma de 2.000 de euro ii va gasi sotie. Asa a fost deschisa filera Pester - Skadar.
La scurt timp dupa casatoria lui Ivan cu Vera, tot in Albania si-a gasit sotie si Radibor, fratele lui Ivan. Astazi, in curtea familiei Matovici (foto) zburdalnici alearga patru copilasi. In multe sate aproape pustiite de pe acest podis, dupa doua decenii se nasc primii copii din casnicii mixte.
Podisul Pester este o pasune imensa la o altitudine de peste 1.100 de metri cu ierni aspre de pana la minus 37 de grade Celzius si cu veri scurte si racoroase. Geografii afirma ca zona Pester seamana cu Tibetul sau Siberia. Fetele din zona profita de cea mai mica ocazie si cauta serviciu sau se marita in oraselele din apropiere. Se presupune ca pe Podisul Pester sunt mai multe mii de juni pentru care Skadarul este unica speranta. In satele din Albania se petrec procese similare. Barbatii pleaca in lume, cautand serviciu si de regula nu se mai intorc la saracia de la sat.
Socrii au doar cuvinte de lauda pentru nurorile din Albania. Sunt muncitore, se ingrijesc de gospodarie si cu timpul au inatat limba sarba. Unele dintre ele au trecut si la ortodoxie dorind sa se cunune si la Biserica. Unica problema in aceste casnicii este procedura complicata de primire a cetateniei,