Laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău nu mai face analize gratuite decât pentru urgenţele medicale, iar bolnavii de cancer nu reprezintă o urgenţă. În programul naţional de oncologie se decontează doar medcamente.
Un bolnav de cancer trebuie să repete săptămânal analizele de sânge, însă prin programul naţional de oncologie se decontează doar medicamentele. Monitorizarea unui pacient diagnosticat cu o formă de cancer presupune analize de sânge repetate săptămânal.
Potrivit lui Claudiu Bîrsan, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, în programele naţionale doar medicamentele sunt gratuite. „Analizele medicale nu sunt gratuite prin lege decât în măsura în care laboratorul are contract cu CAS, dacă pacientul vine cu bilet de trimitere de la medicul specialist şi în limita sumei contractate de fiecare laborator”, explică reprezentantul CAS Sălaj.
Unul dintre bolnavii de cancer, care a dorit să rămână anonim, afirmă că săptămânal plăteşte 15 lei pentru o leucogramă, în laboratorul Spitalului Judeţean. „Recent am trecut pe la un laborator privat şi am aflat că ei mai au fonduri. A fost o întâmplare”, adaugă bolnavul.
CAS a decis rezilierea contractului cu spitalul pe partea de laborator de la 1 iulie, deoarece nu a reuşit să obţină certificat de calitate pentru laborator în termenul la care s-a angajat.
Gratuitate după certificarea ISO
Pentru că sunt trataţi în ambulatoriu, bolnavii de cancer trebuie să suporte costurile analizelor în laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău. „Analize gratuite se efectuează doar pentru urgenţele medicale. Cei care vin cu trimitere de la medicul de familie ori de la specialist nu reprezintă urgenţe medicale”, spune Codruţa Puşcaş, purtătorul de cuvânt al SJU Zalău. „Situaţia aceasta se va mai menţine o perioadă, până se va obţine acreditarea