Angajaţii unităţii spitaliceşti nu îşi permit să reducă programul de lucru
Recomandarea Ministerului Sănătăţii ca angajatorii să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi caniculare, astfel încât să protejeze sănătatea salariaţilor, nu poate fi pusă în practică de angajaţuii Spitalului Judeţean din Severin.
Potrivit dr. Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, pe asemenea călduri toride, medicii şi asistenţii lucrează la flux continuu.
Beneficiază de condiţii optime de lucru în toate secţiile, acestea fiind dotate cu aparate de aerr condiţionat. Despre reducerea programului de lucru nici nu se pune problema.
“Pe asemenea călduri, am luat măsurile care se iau în fiecare an. Astfel, unitatea lucrează la flux continuu. Nu ne permitem să reducem programul de lucru, această măsură fiind luată încă din 2008. De astfel de condiţii mai beneficiază şi pacienţii grav bolnavi”, spune dr. Cristian Jianu.
Dacă în cabinete au fost instalate aparate de aer condiţionat, în saloane bolnavii se coc de căldură. Pentru a rezista, ei apelează la uşi şi geamuri deschise. Spitalul Județean are în dotare peste 30 aparate de aer condiționat.
Medicii muncesc pe răcoare, bolnavii în căldură
Nu de acelaşi regim beneficiază însă bolnavii, care sunt nevoiţi să reziste în saloane aşa cum pot. Mai un geam deschis, mai o uşă, sau prosoape înmuiate în apă rece.
”E foarte cald în salon. Stăm mereu cu uşile şi cu geamurile deschise, ca să ne mai răcorim puţin. Dar şi aşa, e curent şi ne alegem cu dureri de cap, de măsele sau de urechi”, se plânge Maria Lorinţ, o pacientă internată în spital.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, “pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi ameliorarea condiţiilor de muncă este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în z