Societatea de investiţii financiare "Transilvania" (simbol SIF3) a obţinut, în primul semestru din acest an, un profit net de numai 22,3 milioane lei, de cinci ori mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 109,8 milioane lei, potrivit informaţiilor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti de către SIF3.
Principala diferenţă dintre indicatorii financiari este determinată de faptul că, în luna iunie a anului trecut, SIF "Transilvania" a vândut către "EFG Eurobank" pachetul de 3,49% din acţiunile pe care le deţinea la "Bancpost", în schimbul sumei de 12,7 milioane euro, tranzacţie ce a impulsionat semnificativ profitul SIF3 de atunci.
"Cele cinci SIF-uri nu s-au detaşat prin ceva deosebit în primul semes-tru din acest an, profiturile fiind în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", consideră Andreea Gheorghe, şefa departamentului de analiză din cadrul Intercapital Invest. Cu toate acestea, domnia sa a atras atenţia că acest lucru nu trebuie privit într-un mod negativ, subliniind că profiturile record de anul trecut s-au datorat vânzărilor de participaţii în cadrul Bancpost şi încasărilor de dividende de la bănci după un an de vârf în sectorul bancar românesc. Veniturile totale înregistrate de SIF3 în perioada ianuarie - iunie 2010 s-au ridicat la 46,767 milioane lei, fiind de trei ori mai mici decât încasările din primele şase luni din 2009, în timp ce cheltuielile totale au coborât la 29,78 milioane lei.
Tot în perioada de referinţă, creanţele de încasat s-au majorat de la 2,537 milioane lei, în perioada ianuarie -iunie 2009, la 10,108 milioane lei, iar datoriile au crescut de la 79 milioane lei la 82 milioane lei.
Societăţile de investiţii financiare au fost mult mai rezervate în acest an în a-şi vinde participaţii din portofoliu, puţinele tranzacţii realizate nereuşind să acopere scăderea div