Cuvantul "party" inseamna si petrecere si partid. Proverbialul Tea Party a aparut in anul 1773, in Boston, cand colonistii din America au protestat fata de impozitele excesive puse pe ceaiul ce venea din Anglia.
In decembrie al aceluiasi an, protestand fata de decretul regal cunoscut sub numele de Actul Ceaiului, vreo cincizeci de locuitori ai orasului Boston au mers in rada portului si au distrus tot ceaiul, aruncandu-l in mare.
Acesta a fost evenimentul care a incendiat spiritul revolutiei americane care, formand primul Congres Continental, a produs celebra Declaratie de Independenta si a inceput razboiul care a dus la iesirea Statelor Unite din sfera coloniala britanica.
Impozarea fara reprezentare a fost motivul si punctul de raliere contra monarhiei britanice.
In zilele noastre, America are parte de o experienta similara. E vorba de un sistem de impozitare complex, bizantin, menit sa redistribuie veniturile segmentului productiv al societatii, celor ce nu produc.
Promisiunile noului presedinte au ramas doar promisiuni, in timp ce Congresul (Senatul si Camera Reprezentantilor) continua sa cheltuie bani pe care guvernul nu-i are. Miliarde de dolari au fost pusi la dispozitia marilor banci si agentii de bursa, pentru a "revigora" economia. Nimic nu s-a intamplat. Somajul a depasit 10%, iar economia schiopateaza incet spre un viitor socialist, in care guvernul devine partener senior in toate industriile.
In aceasta atmosfera s-a format in 2009 o miscare populara numita Tea Party, care isi propune ca poporul American sa recastige controlul asupra propriului destin: "Take America Back!" (Ia-ti America inapoi!)
Enumar mai jos punctele de platforma electorala preconizate de Tea Party:
- Reducerea impozitelor in asa fel incat micile intreprinderi vor avea o sansa sa prosperze,