Situaţia din Pakistan este dintre cele mai dramatice din ultimele decenii. Natiunile Unite estimează de exemplu că dacă numărul de morţi este mai mic decât cel provocat de tsunamiul din 2004, pagubele materiale sunt mult mai importante decât acum 6 ani. Potrivit Naţiunilor Unite, 6 milioane de oameni ar avea nevoie de un ajutor umanitar urgent pentru a supravieţui în urma inundaţiilor recente.
Între caniculă, secetă şi inundaţii, evenimentele la care asistăm în această vară în Rusia dar şi în Pakistan prezic perspective sumbre în materie de schimbări climatice.
Chiar dacă pentru moment climatologii refuză să facă pentru moment legătura directă între catastrofele din Rusia, Pakistan, China sau Europa de est, tot specialiştii prevăd că astfel de evenimente se vor reproduce pe viitor poate chiar şi mai rău. De vină e şi "mâna omului", poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră.
De exemplu - şi cifra provine de la o societate de asigurări - numărul furtunilor şi al inundaţiilor s-a triplat din anii 80 şi până azi.
Recentele inundaţii din Pakistan, cele mai violente de 8 decenii încoace, au fàcut deja circa 1600 de morţi şi alte două milioane de persoane nu mai au acoperiş.
Situatia din Pakistan este dintre cele mai dramatice din ultimele decenii. Natiunile Unite estimează de exemplu că dacă numărul de morţi este mai mic decât cel provocat de tsunamiul din 2004, pagubele materiale sunt mult mai importante decât acum 6 ani.
Jean-Maurice RIPERT, trimisul special ONU pentru ajutorarea Pakistanului explică "În termeni de consecinte economico-sociale, ce se întâmplă acum în Pakistan este mult mai grav decât urmările cutremurului din 2005. Azi sunt regiuni în care nu mai există poduri, şosele, statii de alimentare electrice, canale de irigatie, samd.
Trebuie să ştiţi că acum la Peshawar a plouat mai mult într-o zi decât a plouat tot anu