Nutriţionişti şi cercetători din întreaga lume încearcă să afle care este legătura dintre dietă şi starea de sănătate din diferite ţări şi regiuni. Cum o dietă bazată pe cartofi dulci poate spori longevitatea în rândul locuitorii de pe insula japoneză Okinawa, unde există foarte mulţi centenari? Pâinea de secară din Suedia, fideaua de hrişcă din Japonia sau varză chinezească pot reduce obezitatea? Dieta chinezilor îi protejează împotriva bolilor cronice?
Oamenii de ştiinţă nu pot spune cu exactitate care bucătărie tradiţională este mai sănătoasă. Cu o excepţie: dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline, fructe, legume şi cereale integrale. O analiză a 12 studii care au inclus 1.6 milioane de voluntari a arătat că persoanele care urmau dieta meditereaneană aveau o rată de mortalitate cu 9% mai scăzută decât oameni care au ţinut aceeaşi dietă, dar mai puţin riguros, potrivit British Medical Journal. „Totuşi nu putem şti care alimente din dieta meditereaneană au mai multe beneficii: poate pastele, humusul, fasolea Fava, bulgurul", spune David Jenkins, un profesor de nutriţie de la Universitatea din Toronto.
Harley Pasternak, expert în nutriţie şi fiziologie şi antrenorul personal al unor vedete de la Holywood precum Jessica Simpson şi Hillary Duff, a făcut un top al celor mai sănătoase diete din lume.
Japonia este pe primul loc în top cu o rată a obezităţii de 1.5% şi o speranţă de viaţă de 82 de ani în comparaţie cu o rată de 36.5% a obezităţii şi o durată de viaţă de 78 de ani în America. Singapore, Coreea de Sud, dar şi Franţa, Spania şi Grecia se află, de asemenea, în top. Toate aceste ţări au în comun o dietă bazată pe peşte, proteine pure, legume şi fructe. Dietele bazate pe plante pot reduce nivelurile de colesterol, în timp ce fructele şi legumele conţin antioxidanţi care protejează organismul împotriva cancerului. Consumul de acizi graşi