Există fetiţe care au prima menstră şi sâni dezvoltaţi încâ de la vârsta de 6-8 ani. Sunt băieţei cărora li se dezvoltă organele sexuale înainte de a împlini 9 ani. Ce trebuie să facă părinţii unor astfel de copii pentru a-i proteja de sarcini nedorite atât de timpuriu, de boli cu transmitere sexuală sau de o stare de sănătate precară?
Am consultat pentru dumneavoastră reputaţi specialişti care vă oferă cele mai competente opinii. Răspunsurile vin din partea profesorului doctor Gheorghe Burnei şi a psihologului Ozana Ilie, ambii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti, şi de la medicul primar Monica Gheorghiu, endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "Parhon".
SCREENINGUL ÎNĂLŢIMII
În mod paradoxal, mulţi dintre aceşti copii afectaţi de pubertatea precoce sunt pândiţi de pericolul de a rămâne cu o statură mică. În primă fază, aceşti copii cresc într-un ritm alert. Este faza cea mai periculoasă", avertizează medicul Gheorghiu.
Specialistul îi sfătuieşte pe părinţi să nu se bucure dacă micuţii lor se dezvoltă mai ceva ca Făt-Frumos, deoarece "nu orice creştere considerabilă în înălţime este benefică pentru copil. Ideal ar fi ca părinţii să verifice statura copiilor lor din când în când şi să prezinte datele medicului. Acesta este singurul care poate stabili dacă un copil are o creştere normală".
Din păcate, sunt părinţi care nu s-au interesat niciodată să cunoască înălţimea copilului lor, spune medicul Gheorghiu.
În condiţiile în care cabinetele şi medicii din şcoli şi licee sunt pe cale de dispariţie, evident că părinţilor le revine sarcina de a compara statura copilului lor cu valorile normale pentru vârsta acestuia. Iar misiunea lor nu se termină aici. Atunci când înălţimea copilului nu se încadrează în limitele normale, obligatoriu părintele şi micuţul trebuie să consul