Vreţi să spuneţi că, de fapt, percepţia proastei guvernări se datorează mai mult media şi mai puţin guvernului?
Vreau să spun că percepţia guvernării nu este făcută cu competenţă, nu este analizată de oameni care au discernământul şi profesionalismul să amendeze greşelile guvernării, ba, dimpotrivă, este făcută cu o flagrantă rea-credinţă. S-a ajuns ca până şi un om care, în general este foarte reţinut şi rezervat în felul în care se exprimă în viaţa publică, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să spună că se depăşeşte orice limită în incompetenţă, în agresivitate şi lipsa celui mai elementar profesionalism din partea celor care întreţin opinia publică.
Care sunt erorile guvernării?
Cred că principala eroare pe care partidul trebuie să şi-o asume este lentoarea unor măsuri de reformă care trebuiau aplicate din prima zi în care s-a venit la guvernare. Nu s-au aplicat acum, cum nu s-au aplicat de 20 de ani, pentru că suntem în continuare prizonierii unei griji excesive faţă de electorat, faţă de opinia străzii şi nu avem curajul pe care l-a avut mult invocata Polonie, nu avem curajul pe care l-a avut un Balczerowicz şi continuăm în stângăcie şi ezitare. Ne confruntăm cu acest stat social, în care ponderea elementului privat este abia între 18-22%, restul fiind un aparat bugetar, în care nu poţi să intervii decât cu teama permanentă faţă de tot ce înseamnă strada, sindicatele, mişcările sociale.
Şi clientelismul, contractele şi achiziţiile dubioase, acestea nu sunt erori ale guvernării?
Acestea sunt erori ale guvernării în măsura în care cazurile legate de clientelism politic, contracte dubioase sunt acuze nedovedite. Nu am avut până acum niciodată proba că vreun minister, vreun ministru, vreun înalt demnitar al guvernului întreţine, cultivă, practică acest sistem clientelar, preferenţial.
Adriean Videanu declara, într-un interviu pentr