Parintii trebuie sa fie atenti la gesturile copiilor lor deoarece unele dintre ele ar putea trada faptul ca ei sunt tristi, sfatuieste psihologul Cristina Calarasanu.
Ea a declatrat marti, la TV Ziare.com, ca cei mici sunt si ei afectati, ca si adultii, de situatiile din mediul inconjurator si de ce li se intampla parintilor.
Parintii trebuie sa stie ca un copil trist se foloseste uneori de agresivitate sau de anumite mici ritualuri pe care le repeta in mod automat, iar ei trebuie sa vina in intampinarea problemelor lui prin discutii si multa atentie si rabdare.
Intra AICI daca vrei sa stii cum sa iti ajuti copilul atunci cand este trist.
"Tristetea se refera la ceea ce simte copilul inlauntrul lui si modul in care percepe ce se intampla in jurul lui. Ei sunt preocupati de ceea ce aud si vad si adesea isi atribuie vina pentru ce se intampla in jurul lor si nu stiu ce sa faca sa rezolve situatia. Este important in astfel de situatii ca parintii sa ajunga si sa stea de vorba cu el, sa il lase sa le spuna ce gandeste si care este motivul pentru care s-au intristat", a spus psihologul.
Cristina Calarasanu mai avertizeaza ca tot ceea ce vine dinspre social inspre copil are un impact si genereaza o reactie asupra lui. Iar in cazul in care ei vad anumite lucruri si nu primesc raspunsuri vor incerca sa le gaseasca singuri, iar acestea de multe ori pot fi gresite.
De aceea parintii trebuie sa mai stie ca exista posibilitatea de a se ghida putin dupa semnele indirecte si daca nu reusesc sa discute cu el sa vorbeasca cu educatoarea sau profesorii ca sa vada care sunt cauzele.
"Este important sa ne simta aproape si sa aiba incredere. Este important sa ne vorbeasca despre ceea ce se intampla cu el si ca parinti sa ii cream un context de siguranta. Daca se extinde starea de tristete se poate reduce