Criza care a prăbuşit de la o înălţine foarte mare principalele puteri economice ale Europei se dovedeşte un stimul puternic pentru creativitatea guvernelor în funcţie. Ca să atragă bani la buget prin orice mijloace, autorităţile din vestul Europei inventează noi taxe, ale căror efecte negative sunt trecute cu vederea.
Ai absolvit facultatea? Eşti bun de plată!
Astfel, ministerul Educaţiei din Marea Britanie a venit cu ideea introducerii unei taxe pentru absolvenţii de universităţi, pe care aceştia să o plătească în momentul angajării, scrie Financial Times.
Deocamdată, nu este sigur cum va funcţiona această taxă şi nici dacă banii astfel colectaţi vor merge strict în sistemul educaţional sau vor fi viraţi în trezorerie, adică la bugetul de stat.
„Preferăm ca absolvenţii, după ce intră în câmpul muncii, să plătească o contribuţie mai mare, în schimbul educaţiei universitare pe care au primit-o. Aceasta este cea mai bună opţiune în aceste vremuri grele", a declarat David Willetts, ministrul englez pentru învăţământul universitar.
Evident, taxa a stârnit controverse în rândul partidelor politice şi al societăţii civile din Regatul Unit, în condiţiile în care conservatorii, partenerii la guvernare, preferă, ca alternativă, creşterea tuturor taxelor din educaţie.
Oficialii guvernamentali au mai spus că nivelul acestei taxe ar putea varia în funcţie de durata studiilor şi de universitatea absolvită.
Energia nucleară, taxată. Curentul se va scumpi
Altă ţară, altă taxă care pare făcută pe genunchi. Germania vrea să introducă impozitul pe energia nucleară, pe care să-l plătească producătorii de energie care deţin reactoare.
Acest impozit ar aduce 2,3 miliarde de euro la bugetul de stat, speră guvernul de la Berlin.
Cele mai mari companii din acest domeniu, E.ON şi RWE, au sărit deja cu declaraţii potrivit căror