Detoxifierea organismului, aport de vitamine şi minerale indispensabile organismului, întărirea sistemului imunitar. Asta îţi promit roşiile şi castraveţii, cu condiţia să le mănânci proaspete.
LICOPINA, ANTIOXIDANT NATURAL
Roşiile reprezintă o sursă naturală de vitamine şi minerale. Astfel, vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitaminele C, E şi K se găsesc în această legumă. Roşiile conţin şi minerale: potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, recomandă roşiile pentru conţinutul de licopină, pigmentul care dă culoarea specifică tomatelor. Acest pigment are efect antioxidant, protejând organismul de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de unele intoxicaţii.
OBEZITATEA ŞI DIABETUL
Mâncăm roşii şi reducem riscul de obezitate şi diabet. Specialistul nostru recomandă să mâncăm zilnic o jumătate de kilogram de roşii, ideal la masa de prânz. Acestea accelerează metabolismul amidonului şi al grăsimilor, previn creşterea colesterolului, scad solicitarea excesivă a pancreasului.
SUC DE ROŞII
Gudronul din ţigări are o acţiune nocivă asupra sângelui. Astfel, se instalează fragilitatea vasculară, tromboflebita, impotenţa vasculară. "Pentru a reduce efectele nocive ale tabagismului, fumătorii trebuie să bea zilnic suc de roşii proaspăt", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
DEPURATIV NATURAL
Roşiile conţin până la 90% apă, fiind un diuretic şi un depurativ excelente. Se recomandă consumul roşiilor ca atare sau sub formă de suc proaspăt. Ideală este cura de detoxifiere de cel puţin două săptămâni, timp în care crudităţile trebuie să reprezinte 70% din hrana zilnică.
APĂ DIN BELŞUG
100