A plecat în urmă cu cinci ani din Zalău, pentru a urma cursurile Facultăţii de Arheologie din Cluj, iar de câteva luni a devenit membru al asociaţiei Terra Dacica Aeterna, una dintre cele mai cunoscute trupe de gen din România.
Pasionat de istoria antică încă din copilărie, Dan Deac a devenit, de câteva luni, membru al organizaţiei Terra Dacica Aeterna (TDA), din Cluj Napoca, iar cel puţin o dată la două săptămâni intră în pielea soldatului roman Publius Aelius Rufinus.
„Îi cunoşteam pe cei de la Terra Dacica Aeterna încă din 2007 şi am participat la multe din reprezentanţiile lor. De câteva luni sunt membru cu acte-n regulă al asociaţiei“, explică Dan.
Pe lângă pasiunea pentru istorie, tânărul spune că şi-a dorit să facă parte din TDA şi datorită colegilor de trupă. „Îi ştiam destul de bine aproape pe toţi. De aceea, mă simt în largul meu aici. Suntem responsabili şi avem încredere unii în alţii. Altfel n-am putea să ne antrenăm cu arme destul de periculoase sau să «regizăm» scene de luptă“, explică „romanul“ Publius.
Divertisment şi educaţie
Activitatea organizaţiei are un rol destul de important pe agenda lui Dan Deac. Pe lângă antrenamente, „romanii şi dacii” din trupa clujeană participă şi la festivaluri cu tematică istorică, atât în ţară, cât şi în străinătate. În urmă cu mai puţin de două săptămâni Dan a fost prezent, alături de colegii săi, la Festivalul Roman din Zalău, iar în luna septembrie vor ajunge tocmai la Roma. Asociaţia a mai susţinut demonstraţii în Ungaria şi Bulgaria.
„Pe lângă demonstraţiile de luptă noi lucrăm ca voluntari la situl de la Costeşti (fostă cetate dacică). Încercăm să refacem acolo atmosfera specifică unei aşezări dacice şi să le expunem turiştilor modul de viaţă al dacilor. Putem vorbi, aşadar, şi despre o latură educativă a organizaţiei“, afirmă Dan, care în aceste zile se află la Po