Actorul român Ion (Iancu) Brezeanu (1869-1940) a fost foarte apreciat pentru rolurile sale în care îmbina cu talent comicul cu tragicul.
Cele mai reprezentative apariţii ale sale pe scena teatrului au fost cele din piesele lui Caragiale - Ipingescu din „O noapte furtunoasă", Cetăţeanul turmentat din „O scrisoare pierdută", Ion din „Năpasta". Brezeanu a interpretat de asemenea cu succes roluri de compoziţie cum ar fi Ciubăr din „Despot-Vodă", de Vasile Alecsandri, Harpagon din „Avarul" de Molière şi bufonul din „Regele Lear", de Shakespeare.
Actorul s-a născut în comuna Micşuneştii Mari din judeţul Ilfov. Când s-a înscris la Conservatorul din Bucureşti şi, chiar şi spre surprinderea sa, a fost admis, tatăl lui Ion Brezeanu nu a fost de acord cu alegerea fiului, fiind un moşier mai degrabă conservator. Actorul mărturisea însă ulterior într-un interviu că prima dată când a fost văzut pe scenă de către părintele său, acesta a fost atât de impresionat, încât a acceptat imediat faptul că menirea fiului era să joace pe scenă.
Primul rol „mare" pe care l-a jucat a fost Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă", de Caragiale, pe când director al teatrului era autorul însuşi. Despre prima sa interpretare a rolului, actorul mărturisea ulterior în acelaşi interviu: „A fost, îmi închipui, un mare succes, pentru că altfel nu-mi explic cum Caragiale nu s-a mai despărţit de mine din seara aceea".
Actorul a fost trimis apoi în Paris cu o bursă pentru a studia arta dramatică. La întoarcerea în ţară a efectuat numeroase turnee în care a obţinut un succes răsunător. Ulterior a devenit membru în Consiliul de Administraţie al Teatrului Naţional din Bucureşti, pe când la conducerea acestuia se afla Pompiliu Eliade. În timpul Primului Război Mondial, Ion Brezeanu a fost absent de pe scena teatrului pentru că, mărturisea ulterior, „am refuzat să apar în faţa nemţilor". A