„Adevărul de Seară“ le prezintă edililor un proiect care vizează îmbunătăţirea circulaţiei auto în zona Palatului Culturii. Modelul „inelului primar“ a fost aplicat deja cu succes pentru descongestionarea traficului din oraşe precum Sibiu sau Braşov.
Reportaj: Orele de vârf aduc calvarul pe şoseaua europeană Deva - Sibiu
40.000 de euro pe semafoare, la Mediaş
Deschiderea complexului Palas, cu cele 2.500 de locuri de parcare disponibile, va duce automat la un flux imens de maşini care vor tranzita zona din jurul Palatului Culturii. În prezent, chiar şi în luna august, şoferii circulă anevoios prin oraş, în condiţiile în care este perioada concediilor, iar elevii şi studenţii încă n-au umplut oraşul.
În aceste condiţii, profesorul Radu Gaiginschi, şef la catedra Autovehicule Rutiere şi directorul Departamentului Transporturi şi Expertiză Tehnică a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Iaşi, propune aleşilor locali o soluţie pentru fluidizarea traficului prin crearea unor sensuri unice pe arterele de circulaţie din jurul Palatului Culturii. „Ar urma ca pe străzile Sf. Lazăr, Anastasie Panu şi Palat să se circule pe un singur sens, respectiv contrar acelor de ceas. În acest fel se creează un imens sens giratoriu în jurul Palas-ului, ce va funcţiona ca un inel primar, în timp ce străzile mici din jur ar conecta Palas-ul de restul arterelor din zonă“, a explicat Radu Gaiginschi.
Locuri de parcare în plus
Avantajul unui astfel de sistem este că circulaţia s-ar face pe 4-6 benzi într-un singur sens, din care una poate fi transformată chiar în spaţiu de parcare. De asemenea, ar fi înlesnit accesul la toate clădirile din zonă.
„Autorităţile locale n-au de ce să fie reticente la aceste schimbări în trafic pentru că nu discutăm despre un concept nou, ci este vorba de modificări aplicate cu succes în oraşe