Numarul de investitori de pe piata de capital era de 92.838, la finalul lunii iunie, cu 2% mai mic decat valoarea de la finalul anului trecut, potrivit informatilor Fondului de Compensare.
“Numarul de conturi nu este foarte relevant, mai ales la astfel de variatii.Desi o scadere pare o pierdere, cred ca ar fi interesanta aceeasi statistica si din alte tari. Cred ca o scadere minora a numarului de conturi e normala intr-o astfel de criza si deci s-ar putea ca un -2% sa fie in termeni reali un castig”, a declarat Nicolae Ghergus (foto), directorul Confident Invest.
Cea mai mare parte a clientilor inregistrati la FCI au venit din partea societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF).
“Fata de numarul de investitori de la sfarsitul anului 2009 in aceasta perioada s-a inregistrat o scadere de aproximativ 2%, din cauza, in principal, a scaderii numarul de membri ai Fondului si a conjucturii economice din aceasta perioada”, sustin reprezentantii Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).
Valoarea totala a portofoliilor detinute de investitilor la sfarsitul lunii iunie a fost de 10,47 miliarde lei (2,47 mld. euro), iar investitia de compensat era de 1,06 miliarde lei (0,25 mld. euro).
“Cifra de investitori in scadere si rulajele reduse indica faptul ca piata de capital a intrat intr-un con de umbra, unul al dezinteresului”, sustine Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
El este de parere ca societatile listate nu reusesc sa genereze elemente de noutate, iar rezultatele financiare sunt intr-o oarecare masura predictibile. De asemenea, companiile nu au invatat sa-si exercite posibilitatea de finantare prin Bursa la adevarata sa putere.
“Un alt motiv pentru care investitorii parasesc piata este lipsa de noi emitenti, atat din domeniul privat, cat si din cel de stat. Listarea companiilor de stat, care este anuntata tot ma