Consiliul Fiscal a transmis, ieri, că România este obligată să reducă deficitul bugetar, iar aceasta va adânci recesiunea. Economia nu poate creşte în condiţiile în care diferenţa dintre salariile bugetarilor şi cele ale angajaţilor din privat este de 126%.
Ceea ce guvernanţii s-au ferit să spună de la începutul lui 2009 a fost transmis, ieri, de reprezentanţii Consiliului Fiscal, noul organism independent de consultare şi analiză a politicilor fiscal-bugetare. România este obligată să reducă deficitul bugetar, deci să menţină politicile pro-ciclice precum majorarea fiscalităţii sau tăierile de cheltuieli publice.
Drama este că aceste măsuri adâncesc recesiunea, dar fără ele nu se poate ajunge la o dezvoltare economică solidă. „După ce am turat maşina economică peste potenţial şi am băgat-o în gard, a o lua din nou la drum cu aceeaşi maşină, fără a o repara, poate fi fatal pentru economie", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Prognoze nerealiste
Economiştii cărora guvernanţii le vor cere suportul pe elaborarea politicilor fiscal-bugetare au făcut o radiografie a structurii economice, însă au oferit soluţii generale şi teoretice, fiindcă „doar atât le permite statutul".
Primul semnal a fost acela că prognozele macroeconomice trebuie să fie realiste, altfel deficitele bugetare ies din ţintă. Ceea ce s-a şi întâmplat în ultimii ani. „Când prognozele sunt prea optimiste, deficitele bugetare sunt în final mai mari", a spus Dumitru. Reamintim că inclusiv pentru 2010, Comisia Naţională de Prognoză a estimat o creştere economică de 1,5%, pe care s-a şi fundamentat bugetul de stat, ceea ce a dus şi la o supraestimare a încasărilor bugetare. Ultimele date indică o contracţie economică pentru acest an în jurul a 2%, departe de estimările iniţiale.
Rectificarea bugetară ce va avea loc la 18 august va trebui să ia în