Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară de 2,58% în iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,38% în iunie la 7,14%, ca urmare a majorării TVA la 24%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai semnificative scumpiri au fost înregistrate la ţigări, fructe şi legume şi transportul prin CFR.
Creşterea preţurilor din iulie a fost determinată în mare parte de mărfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% faţă de luna precedentă, şi servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%. Preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 1,9%.
În ceea ce priveşte rata inflaţiei în iulie, aceasta a fost mai mică decât estimările membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. Ei au estimat, în cadrul unui sondaj intern, că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,5% în iulie, pe fondul creşterii TVA de la 19% la 24%.
Citeşte şi Analiştii cred că inflaţia va sări la 7,5%
Viciul fumatului au i-a făcut pe români să scoată din buzunar cu 9,4% mai mult pentru un pachet cu ţigări, comparativ cu luna iunie. Astfel, pe segmentul mărfuri nealimentare, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la ţigări, de 9,47%, şi energie electrică şi gaze, de 4,2%. Şi preţul combustibililor a crescut cu 2%, în timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorările de preţuri s-au situat între 0,37% şi 2%.
Plătim mai mult pentru a mâncă sănătos - fructele, cele mai scumpe din categoria alimente
La categoria alimente, cea mai mare creştere de preţ, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe. De asemenea, creşteri mai mari de preţuri s-au înregistrat la ulei, slănină şi grăsimi, de 3,29%, pâine şi produse de franzelărie, de 2,5%, şi băuturi alcoolice, de 2,44%.
Cea mai mare parte a alimentelor au consemnat majorări de preţuri de până în 2%, la ouă şi legume înregistrându-se chiar ieftiniri.