Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, miercuri, la Craiova, citat de Agerpres, ca Guvernul Romaniei a convenit cu FMI sa taie fondurile alocate pentru cofinantarea proiectelor europene pentru a pastra deficitul bugetar "de 6,8%, poate de 7%".In schimb, premierul Emil Boc a afirmat ca in urma rectificarii bugetare, vor fi asigurate sumele necesare pentru cofinantarea proiectelor europene. "Nu se taie niciun euro de la cofinantare, dimpotriva, la Mediu si Agricultura am suplimentat", a spus Boc.
"La Mediu si Agricultura am suplimentat, astfel incat absorbtia fondurilor UE sa nu aiba de suferit. Am capitalizat Fondul de Garantare cu 46 de milioane de euro, in vederea garantarii prefinantarilor si cofinantarilor pentru firmele care au proiecte europene", a subliniat premierul Boc. Acesta a precizat ca prin capitalizarea Fondului de Garantare se pot acorda garantii, credite pana in 2 miliarde de euro pentru asigurarea cofinantarii la proiectele europene.
Pe de alta parte, Laszlo Borbely a declarat ca "fiecare minister va primi cati bani are nevoie, sau deja ii are in buget" si a dat exemplul Ministerului Mediului care va beneficia de o suplimentare a fondurilor cu 300 de milioane de lei pentru cofinantari.
Surse apropiate negocierilor dintre Guvern si FMI au declarat pentru HotNews.ro ca absorbtia fondurilor europene este vazuta ca o prioritate de catre FMI si singura varianta posibila de reducere a cofinantarii nationale ar fi cresterea procentului de finantare europeana, pentru a asigura resursele necesare proiectelor. Surse guvernamentale au explicat pentru HotNews.ro ca in toamna ar putea avea loc unele discutii cu Comisia Europeana pe aceasta tema. "M-am intalnit cu conducerea FMI la Washington si le-am cerut sa imi explice daca prognoza de crestere economica pe 2010 a fost in urma cu cateva luni de 0% (fara crestere pe 2010)