Lipsa autorizaţiilor sanitare de funcţionare ar putea închide câteva sute de şcoli din judeţ, elevii urmând să facă naveta în alte localităţi pentru a-şi putea continua studiile. Pentru transportul copiilor au fost solicitate încă 40 de microbuze şcolare, însă judeţului Vaslui nu-i vor fi repartizate mai mult de 20.
O situaţie dramatică este în comuna Muntenii de Jos. Şcoala în care au învăţat până acum cei peste 200 de elevi stă să se dărâme, iar noua şcoală, construită la standarde europene nu poate fi dată în folosinţă pentru că nu s-au găsit bani pentru finalizarea investiţiei. „Nu ştiu ce vom face cu copiii. Ne mai trebuie aproximativ 600.000 lei pentru finalizarea lucrărilor la noua şcoală, însă până acum nu am primit decât promisiuni. În vechea şcoala nu-i mai pot ţine pe copii. Tavanul deja e fisurat în mai multe locuri, băncile au zeci de ani vechime, clasele sunt insalubre. Normal că nu vom primi autorizaţie sanitară, cum nici în ultimi zece ani nu am primit", ne-a declarat Gheorghe Popa, directorul şcolii din Muntenii de Jos, singura unitate de învăţământ din comună.
„Ministrul îşi bate joc de copii"
Totodată, Popa şi-a exprima dezacordul faţă de afirmaţiile lui Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, care a declarat că şcolile care nu vor primi autorizaţie de funcţionare vor fi închise, iar elevii vor fi mutaţi în alte şcoli. „Ce a declarat ministrul nu mi se pare normal. Sunt mii de şcoli în ţară care nu au autorizaţie. Ce facem, le închide pe toate? La noi învaţă peste 200 de copii din 5 sate. O sută sunt navetişti şi deja este foarte greu pentru ei. Să-i obligăm să facă naveta pentru că nu sunt bani să se termine şcoala este inadmisbil. Plus că pentru navetă ne-ar trebui măcar două autobuze", a mai spus Popa.
Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi Dănuţ Creţu, primarul comunei Muntenii de Jos. „În cazul în care şcoala veche