* brăilenii sunt sfătuiţi să se ferească de ţânţari, care pot transmite virusul West Nile, responsabil de apariţia meningitei * pentru prevenire se impune ca autorităţile locale să ia măsuri de dezinsecţie în localităţi
* alerta a fost declanşată după apariţia primelor cazuri de persoane infectate cu virusul West Nile în Grecia
Specialiştii în sănătate publică sfătuiesc populaţia să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice de îndepărtare a ţânţarilor. Totodată, se recomandă împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţe utilizând mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substanţe chimice şi îndepărtarea din jurul locuinţelor a recipientelor cu apă stătută.
Aceste măsuri au fost lansate ieri, de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ca urmare a mai multor alerte emise de ţări europene în care au fost constate cazuri de meningită West Nile - boală infecţioasă care ajunge la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct de la om la om.
"Măsurile acestea sunt stabilite de foarte mult timp, cum ar fi evitarea expunerii în zone cu ţânţari, montarea de plase la geamuri sau aplicarea de soluţii pe piele, se impune respectarea lor pentru prevenirea îmbolnăvirii", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, şef Serviciu Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila.
Alerta a fost declanşată după apariţia primelor cazuri de persoane infectate cu virusul West Nile în Grecia, numărul bolnavilor ajungând marţi la 16, dintre care doi au decedat, ceea ce a determinat autorităţile elene să împrăştie substanţe în zonele cu ţânţari. După ce presa din Bulgaria a scris că mai mulţi pacienţi din nordul ţării au fost spitalizaţi, autorităţile din ţara vecină au anunţat luni că nu au fost înregistrate cazur