Din America până în China şi din Norvegia până în Australia poţi să găseşti o gazdă unde să stai gratuit câteva zile, dacă eşti înscris pe site-ul couchsurfing şi nu te temi de oamenii pe care nu îi cunoşti decât de pe internet.
Când te duci în vacanţă, poţi pleca cu gândul să vizitezi un loc nou pentru a-i admira clădirile, monumentele, muzeele. Să îi cunoşti şi pe oamenii de acolo poate fi dificil, mai ales dacă ai puţin timp la dispoziţie. Membrii couchsurfing.com (CS) se cazează gratuit unii la alţii, dar farmecul acestui mod de a călători nu stă doar în economia de bani: atunci când stai la un berlinez acasă ai ocazia să cunoşti Berlinul prin ochii localnicului, aşa cum nu ai putea-o face cu ajutorul nici unei cărţi.
Marţi seară, de când a venit vara, prietenii de pe couchsurfing se întâlnesc pe terasa La Motoare; beau bere, povestesc celor nou veniţi despre locurile pe unde au fost şi pun la cale o nouă tabără sau măcar o întâlnire la o masă gătită de unul dintre ei. Primul pas pentru a intra în această comunitate este să îţi faci un cont pe site. Acolo trebuie să dai câteva detalii despre tine; în timp, în urma vizitelor pe care le primeşti sau le faci, primeşti referinţe care nu se pot şterge. Dacă ai primit o referinţă proastă, rămâi cu ea. Cel care găzduieşte îşi trece şi cerinţele: unii vor ca turistul să îşi aducă lenjeria de pat sau specifică faptul că în acea locuinţă nu se fumează. "Am refuzat pe câţiva dintre cei care au dorit să vină la mine, pentru că am observat că mail-urile lor aveau tendinţa să devină personale. Te prinzi ce caută atunci când pun un kiss la sfârşit sau fac referire la felul în care arăţi", povesteşte o membră CS.
Paul a aflat de existenţa acestui site de la o prietenă. "E cu totul altfel să descoperi o ţară cu ajutorul CS decât folosind ghidul Lonely Planet şi internetul. Am fost în inter