Asa cum exista o varsta de intrare la pensie, poate ca ar trebui sa existe si o varsta de "scoatere" din pensie, a sugerat in gluma Moisa Altar, profesor la Academia de Studii Economice, prezent la o conferinta organizata miercuri de Consiliul Fiscal. Acesta a spus ca tatal sau are 103 ani si deja a luat pensie mai multi ani decat a lucrat.
Varsta medie la care romanii ies la pensie este de 55 de ani, cea mai mica din Europa, adica mult sub varsta oficiala la care trebuie sa pensioneze femeile si barbatii, a mentionat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
In prezent, varsta de pensionare este de circa 59 de ani la femei si de 63 de ani la barbati.
Dumitru a mentionat ca deficitul bugetar s-a adancit in ultimii 10 ani in special ca urmare a cresterii cheltuielilor sociale, respectiv a cheltuielilor cu pensiile.
Astfel, in 2001 au existat 10.000 de pensionari pe anticipate, iar in 2009 numarul acestora urcase la 121.000.
In acelasi interval, pensionarile pe caz de boala au crescut de la 657.000 la 903.000, potrivit datelor prezentate de Ionut Dumitru.
Bugetul de pensii a intrat pe deficit inca de acum 2-3 ani, din cauza faptului ca sumele incasate la bugetul de pensii din contributiile la asigurarile sociale sunt mai mici decat valoarea pensiilor.
Guvernul Boc a decis in cadrul reformei sectorului public scaderea pensiilor cu 15%, solutie care a fost contestata la Curtea Constitutionala si respinsa de acest for.
Pentru a compensa pierderile pe care respingerea acestei solutii le-a adus veniturilor bugetare viitoare, guvernul a decis cresterea TVA de la 19 la 24%.
Ionut Dumitru este de parere ca va fi imposibil sa vedem o revenire a TVA la cota intiala la anul, tocmai pentru ca majorarea taxei are sarcina de a aduce la buget sumele care pe care ar fi trebuit sa le fu