Statele Unite ale Americii, cel mai mare exportator mondial de cereale, va înlocui Rusia pe piaţa mondială de profil la momentul intrării în vigoare a embargoului asupra livrărilor externe ruseşti, în 15 august, anunţă Elena Skrinnik, ministrul agriculturii de la Moscova, conform unui post de radio local.
Rusia a decis să interzică, în perioada 15 august - 31 decembrie, exporturile de cereale, care includ grâul, orzul, secara şi porumbul. Hotărârea Executivului rus a urmat secetei severe care afectează ţara, respectiv incendiilor care au distrus 10,8 milioane de hectare de culturi. Potrivit estimărilor, recolta de cereale de anul acesta va fi de 60 de milioane de tone, cu 38% sub cea de anul trecut. Recent, şi premierul Vladimir Putin a declarat că, anul acesta, Rusia ar putea avea o recoltă de cereale cu o treime mai mică decât cea de anul trecut, din cauza secetei.
Seceta a lovit şi alte ţări din regiune, Kazahstanul şi Ucraina, exportatori majori de cereale. În condiţiile date, ministrul rus al agriculturii a precizat: "Este puţin probabil că locul nostru pe piaţa mondială a cerealelor va fi luat de aceste ţări". În opinia oficialului de la Moscova, numai Statele Unite pot avea potenţialul de export al Rusiei.
Rusia este al patrulea exportator mondial de grâu, iar cei mai importanţi clienţi ai săi sunt Egiptul, Turcia, Siria, Pakistanul şi Iranul. În 2009, Rusia a exportat 25% din producţia sa de cereale.
Rusia ar putea revizui decizia de interzicere a exporturilor de cereale în octombrie, când va avea o situaţie clară privind pierderile generate de secetă, a subliniat Skrinnik.
Ministrul rus al agriculturii a mai afirmat că nu aşteaptă o creştere a preţului pâinii în ţară, contrazicând opinia analiştilor în acest sens.
Luni, specialiştii "HSBC Holdings" Plc au estimat că valul de căldură extrem de puternic care afectează Rusia