Unii apărători ieşeni au apelat la judecători pentru a-şi obţine onorariile de la cei cu care au încheiat contracte de asistenţă. Cei reclamaţi riscă să rămână fără bani sau bunuri dacă nu le plătesc avocaţilor sumele datorate conform înţelegerii.
Avocaţii ieşeni par a fi şi ei afectaţi de criza financiară. Dacă unii au avut anul acesta mai puţin clienţi, alţii nu şi-au primit onorariile de la cei cu care au încheiat contracte de asistenţă juridică. Astfel, după ce au văzut că persoanele pe care le-au apărat nu le-au dat banii apărătorii ieşeni s-au adresat instanţei de judecată. Avocaţii au cerut magistraţilor Judecătoriei Iaşi să le admită executarea bunurilor sau veniturilor clienţilor lor.
În instanţă pentru onorariu de succes
Campion la astfel de procese este avocatul Mihai Doltu. Acesta a cerut Judecătoriei Iaşi să îi admită executarea unui client din comuna Scobinţi pentru 19 contracte de asistenţă juridică pe care le-a încheiat cu acesta.
Doar pentru redactarea unei cereri de graţiere şi întocmirea dosarului Mihai Toader trebuie să-i plătească 2.100 de euro, pentru celelate procese în care apărătorul l-ar fi reprezentat sume cuprinse între câteva sute de euro şi 4.000 de euro. Magistraţii instanţei au decis să admită 18 din cererile avocatului.
„Contractele încheiate cu domnul respectiv au fost legale, altfel instanţa n-ar fi admis cererile de investire cu formulă executorie. Nu ştiu exact suma totală pe care trebuie să mi-o plătească, dar cred că îmi voi recupera banii în vreo 50 de ani“, a declarat avocatul Mihai Doltu.
Sentinţele date de instanţă în cazul lui Mihai Toader, care execută o pedeapsă pentru evaziune fiscală, au ajuns la un executor judecătoresc. Acesta a verificat ce venituri are bărbatul şi i-a pus poprire pe pensie. Astfel, în fiecare lună, 130 lei din banii lui Toader se duc la avo