Rucola este un tip de salată foarte apreciată pentru proprietăţile ei antioxidante, antiscorbutice şi anticancerigene. Planta este folosită în dietoterapia mondială ca ingredient principal în curele de slăbire şi de dezintoxicare. În compoziţia rucolei se remarcă doze însemnate de vitamine (C şi A) şi de fier.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă o cură de trei-patru săptămâni cu rucola pentru combaterea anemiei şi bacteriilor care produc infecţiile renale şi intestinale. S-a constatat că rucola menţine sănătatea pielii şi contribuie la vindecarea rănilor. Consumată sub formă de salată, cu ulei de măsline extravirgin, planta este un tonic al vaselor de sânge. Mai mult, studii foarte recente precizează că dieta cu rucola reglează nivelul colesterolului, previne producerea accidentelor vasculare şi îmbunătăţeşte imunitatea.
Salată de rucola cu sos de lămâie verde
Ingrediente: 6 linguri de frunze de rucola, 4 roşii, o ceapă roşie, un ardei gras roşu, sos de lămâie verde şi 4 linguri de nuci. Mod de preparare: Puneţi frunzele de rucola rupte în bucăţi într-un bol de salată. Adăugaţi ceapa, roşiile şi ardeiul gras tăiate cubuleţe , apoi sosul de lămâie verde.
Acest sos îl preparaţi din două linguri de suc de lămâie verde, o lingură de mărar, câte o linguriţă de muştar şi de cimbru măcinat. Combinaţi toate ingredientele şi adăugaţi treptat uleiul de măsline, amestecând încontinuu, până ce se omogenizează. Asezonaţi salata cu nucile şi serviţi-o cu pâine prăjită.