Deputaţii şi guvernul se întrec în declaraţii pentru transparentizarea averilor, ştiind că senatorii vor lucra la secretizarea lor, cum au făcut-o şi până acum. Sursa: AGERPRES
În perspectiva sesiunii extraordinare de săptămâna viitoare, deputaţii au dat ieri din nou aripi Agenţiei Naţionale de Integritate, aşa cum a cerut Comisia Europeană în recentul Raport de ţară.
Modificările aduse legii în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor sunt însă, în mare, doar temporare şi făcute numai pe hârtie. Aşa se şi explică, de altfel, concordia de moment între toate partidele plus guvern: decizia privind punctul esenţial al legii, formularul declaraţiilor de avere şi cât din acesta va fi făcut public aparţine Senatului. Or, senatorii s-au ocupat până acum de fiecare dată cu succes de secretizarea averilor, cel puţin în punctele forte: bijuterii, tablouri, localizarea suprafeţelor terenurilor sau caselor demnitarilor.
În piesa susţinerii sută la sută a desecretizării averilor a intrat ieri până şi premierul Emil Boc, prezent în parlament, cu toate că guvernul a evitat să-şi asume un nou proiect de lege după ce Curtea Constituţională a anulat integral vechiul act normativ.
Noua ANI, foarte eficientă pe hârtie
Fără un proiect de la guvern, deputaţii au luat de bună, în cea mai mare parte vechea lege, modificând- o doar în câteva puncte- cheie, dar ignorând practic criticile Curţii Constituţionale privind "limbajul neadecvat" al întregului act normativ. "Puterea legislativă suntem noi şi avem ultimul cuvânt pe orice lege", s-a justificat preşedintele comisiei, PDL-istul Daniel Buda.
"Nu puteţi să spuneţi că nu veniţi cu un proiect nou pentru că acesta e bun când Curtea ne spune că e prost", a protestat liberalul Tudor Chiuariu. Boc i-a ignorat însă revolta. "Liberalii vor blocarea ANI. Noi susţinem forma care a