Pe strada Mihăiţă Filipescu nr. 15 din Alexandria, există o cantină, bugetată local, care asigură mâncare gătită, zilnic, pentru peste 300 de oameni. Cantinele de acest tip funţionează din perioada comunistă.
Cantina vine în sprijinul cetăţenilor cu venituri mici sau fără venituri. „Prin hotărâre de Consiliu local sunt aprobate 350 de locuri. În 1990 erau în jur de 90-110 asistaţi. Acum sunt 315 locuri ocupate, dar fluctueaza zilnic. Aici vin de la nou-născuţi până la cei de 18 ani.Sunt foarte mulţi pensionari de peste 80 de ani. Există 25 de persoane cărora le ducem mâncarea la domiciliu. Aceştia sunt bolnavi sau au diverse dizabilităţi” rezumă Călin Ion, şef serviciu la Cantina de Ajutor Social Alexandria, activitatea instituţiei.
Mâncare bună pe bani puţini
Alocaţia de hrană zilnică de persoană este de şase lei. Aceşti şase lei trebuie chibzuiţi cu mare atenţie de către conducerea cantinei, astfel încât să ajungă pentru două mese, inclusiv pentru pâine. Totuşi mâncărurile, gătite de cei doi bucătari ai cantinei, sunt destul de diverse şi , cel mai important, sunt mereu proaspete.Cinci zile din şapte, de luni până vineri, oamenii primesc două mese calde pe zi. Cantina asigură ,de două ori pe săptămână, şi feluri de mâncare gătite cu carne,. Mesele oferite zilnic sunt cele de prânz şi cină. Prânzul constă în în două feluri de mâncare. Primul fel este invariabil constituit din supe sau ciorbe: ciorbă cu legume(dovlecei, morcovi), ciorbă de roşii, supă cu găluşte, ciorbă de fasole etc. Felul doi poate include, spre exemplu, mâncare de fasole verde, pilaf cu carne de pasăre sau varză călită cu carne. Mâncarea de la cină este acceaşi ca felul doi de la prânz, plus desert. Orezul cu lapte, grişul cu lapte sau pastele cu lapte sunt câteva dintre cele mai frecvente deserturi gătite la cantină. Sâmbăta şi duminica, asistaţii social primesc hra