Lipsa fondurilor prelungeşte pe parcursul a 25 de ani investiţiile pe care Guvernul le face eşalonat în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, potrivit unei strategii aprobate miercuri de Cabinet. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a explicat că Executivul ar urma să cheltuiască fonduri totale de 17 miliarde de euro, bani ce vor fi alocaţi de la bugetul de stat, dar şi din credite externe, fonduri europene, precum şi Fondul pentru Mediu. În Strategia de gestionare a riscului de inundaţii 2010-2035 sunt incluse o serie de obiective, precum reducerea cu 61% a suprafeţelor inundabile de pe teritoriul ţării şi cu 62% a persoanelor expuse inundaţiilor faţă de anul 2006. Borbely a arătat că Executivul trebuie să adopte o serie de măsuri tehnice, dar şi politice pentru derularea strategiei, printre care şi renaturarea unor zone, în principal din zona Dunării. "Este nevoie ca strategiile împotriva inundaţiilor să fie reevaluate şi se impun decizii politice strategice. Strategia rămâne literă moartă dacă nu o aplicăm", a explicat ministrul.
Costurile totale ale lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, programate până în 2035, au fost calculate la 17 miliarde euro, dintre care 12,5 miliarde euro asigurate de Ministerul Mediului şi 4,5 miliarde euro alocate de alte ministere implicate.Din totalul fondurilor, 35% vor fi asigurate de la buget, 28% din credite externe contractate în intervalul 2010-2035, 15% din fonduri europene şi 22% din Fondul pentru Mediu şi alte surse. (M.T.)
Lipsa fondurilor prelungeşte pe parcursul a 25 de ani investiţiile pe care Guvernul le face eşalonat în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, potrivit unei strategii aprobate miercuri de Cabinet. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a explicat că Executivul ar urma să cheltuiască fonduri totale de 17 miliarde de euro, bani ce vor fi alocaţi de la bugetul de stat, dar şi din c