Un raport „din umbră“ prezentat Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale deplânge situaţia maghiarilor de la cea mai mare universitate din Transilvania, Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB), din Cluj-Napoca.
Raportul denumit „din umbră“ îl dublează pe cel oficial, a fost prezentat la începutul acestei săptămânii la Geneva, în faţa Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, şi a fost întocmit de trei organizaţii maghiare din România: Comitetul de Iniţiativă Bolyai, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Asociaţia Pro Regio Siculorum.
Printre aspectele semnalate în document se numără faptul că doar 7.000 din cei 32.000 de studenţi sunt maghiari, comunitatea academică maghiară nu are autonomie financiară sau de decizie, dar şi că pe culoarul rectoratului sunt doar efigiile rectorilor români, cei maghiari, de dinainte de 1919, fiind omişi.
Păreri împărţite între studenţi
În plus, raportul reclamă faptul că nicio cerere nu poate să fie înaintată în maghiară şi niciun document oficial nu este emis în maghiară. „Una dintre cele mai mari probleme este că limba maghiară nu are statut oficial şi egal cu cel al limbii române în UBB. De exemplu, nu sunt inscripţii maghiare în universitate la fel de multe ca cele în limba română“, a declarat, pentru „Adevărul “, Peter Hantz, unul dintre semnatarii raportului. Acesta este un fost cadru didactic la Facultatea de Fizică din UBB, concediat în 2007.
Reporterii „Adevărul” au constatat, însă, că la intrarea în universitate, mesajele de întâmpinare sunt şi în limba maghiară, iar pe ecranele din holul principal rulează şi texte informative în această limbă, alături de română şi germană.
Studenţii maghiari, spun, însă, că inscripţii maghiare se găsesc doar în sediul central şi cel mult în facultăţile de teologie romano-catolică