În timp ce SUA şi Europa se confruntă cu deficite Europa imense, rate ale şomajului şi datorii publice în creştere, există state care prosperă. Australia, Columbia, Peru, Singapore şi Uganda, deşi nu sunt mari puteri economice, au reuşit să creeze locuri de muncă şi să înregistreze creşteri ale PIB.
Faptul că state precum China, Canada, India sau Brazilia au trecut cu bine de perioada de recesiune şi că acum economiile acestora cresc nu este o noutate pentru nimeni, având în vedere potenţialul industrial şi resursa umană imensă de care se bucură acestea.
Mai citiţi şi:
Odată cu TVA cresc şi facturile la întreţinere
Supriza vine însă de la state mai mici, a căror poziţie fruntaşă pe pieţele internaţionale este relativ nouă. Prin politici fiscale încurajatoare şi o exploatare eficientă a resurselor naturale disponibile, aceste ţări au reuşit să-şi proteje economiile de recesiune.
CHINA AJUTĂ STATELE EMERGENTE
În timp ce economiile SUA şi Japoniei se contractau cu 2,4%, respectiv 5,2%, în 2009 Produsul Intern Brut (PIB) al Australiei creştea cu 1,3%, iar rata şomajului din statul-continent a coborât la 5,2% de la 5,7% în ultimul an.
Fiind principalul exportator mondial de minereu de fier, cărbuni şi lână, Australia a beneficiat de pe urma creşterii economice din China, care a importat masiv materii prime. Astfel, previziunile anunţă un avans economic de 3% şi în acest an.
La fel, economia Columbiei a crescut cu 0,1% în 2009, iar în 2010 se estimează un PIB cu 2,3% mai mare. Guvernul a avut însă un rol esenţial în acest sens, investiţiile alocate pentru infrastructură şi ridicarea de noi clădiri fiind esenţiale domeniului. Peru va înregistra o creştere a economiei de 6% în acest an, iar venitul pe cap de locuitor va ajunge la 10.000 de dolari. În 2009, PIB s-a majorat cu 1%.
Aici, reformele economice demarate d