După 112 ani de la apariţia legendarului roman „Dracula“, stră-strănepotul lui Bram Stoker duce mai departe mitul, într-o carte disponibilă acum şi în România. Editura Humanitas Fiction publică „Dracula, mortul viu“. Autorii romanului care continuă celebra poveste sunt Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, şi Ian Holt.
În interviul acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul", Dacre Stoker vorbeşte despre carte şi despre rolul mitului Dracula în cultura populară.
Mai citiţi şi:
Băsescu despre brandul de ţară: În Carpaţi s-a plămădit această naţiune, "Dracula" nu funcţionează
„Adevărul": Cum v-aţi hotărât să scrieţi un roman care să continue celebrul „Dracula" al lui Bram Stoker?
Dacre Stoker: A fost ideea lui Ian Holt, care m-a contactat în 2003, propunându-mi să facem o continuare care să fie sprijinită de familia lui Bram Stoker. El scrisese un scenariu pentru o carte care s-a bucurat de mare popularitate, „In Search of Dracula" („În căutarea lui Dracula"), scopul fiind să clarifice adevărata identitate a Prinţului Dracula pentru cultura populară. Ian s-a tot gândit la această idee ani întregi, până când s-a ivit ocazia s-o pună în aplicare. Când mi-a făcut propunerea, mi s-a părut că se leagă, deşi la început am fost puţin sceptic. Am dorit să scriem o carte care să le dea cititorilor ocazia să se întoarcă în timp, să revină la romanul care a stârnit entuziasmul pe care îl stârneşte şi azi literatura cu vampiri.
Mai trezeşte mitul Dracula interesul cititorilor?
Părerea mea este că literatura cu vampiri, care este un gen aparte, va fi întotdeauna interesantă pentru cultura populară. Motivele sunt multiple: dorinţa de evadare în vremuri grele din punct de vedere economic, atracţia pe care o exercită, în toate epocile, teme ca spaima şi sexualitatea şi, bineînţeles, curiozitatea continuă faţă de o temă ca nem