Decizia de punere în posesie a unui teren de 16 ha din apropierea Metro emisă de CEDO nu poate fi aplicată
Prefectura a tot mutat terenurile, care aveau doi proprietari, până când o suprafaţă de 5 ha s-a suprapus
Scandalul terenului de 16 ha situat la câţiva kilometri de Iaşi, într-o zonă unde au fost construite hypermarketuri şi spaţii comerciale, din care aproximativ 5 ha au, cu acte, doi proprietari cu drepturi depline ar putea păgubi statul cu 650.000 euro.
Neînţelegerile au început în urmă cu două luni, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care cerea statului să retrocedeze terenul de 16 ha petentului Norina Forna. Numai că, pentru 5 ha din acelaşi teren exista o altă decizie, a autorităţilor române, prin care se recunoştea dreptul de proprietate al unei alte persoane, Ştefan Sculy Logotheti.
Complicaţiile din dosar au fost, însă, provocate de mutarea terenurilor, pentru că, iniţial, acestea erau situate în zone diferite. Concret, dreptul de proprietate al lui Sculy Logotheti fusese validat în 2001 pe raza comunei Scânteia, dar, pentru că în localitate nu mai exista teren liber, acesta a fost mutat succesiv, până când 9 ha au ajuns să fie validate pe Miroslava, adică în aceeaşi comună în care se aflau şi cele 16 ha revendicate de Norina Forna. Pe numele acesteia a fost emisă în 2006 o hotărâre prin care urma să i se atribuie terenul pe tarlalele T6, T8 şi T9, situate în vecinătatea Metro. Ulterior, în 2008 ADS propune ca în aceleaşi tarlale să fie împroprietăriţi şi moştenitorii lui Logotheti, iar Comisia Judeţeană de Fond Funciar Iaşi este de acord. O nouă hotărâre îl stabileşte pe Sculy Logotheti în tarlalele T8 şi T9, acestuia fiindu-i întocmit şi procesul-verbal de delimitare a terenului. Ulterior, un alt proces-verbal a fost întocmit şi pentru Norina Forna.
Di