Sistemul de pensii este considerat una din pricipalele "greutati" care scufunda bugetul de stat al Romaniei, doar pentru acest an existand un deficit de 500 de milioane de euro la fondul de pensii, potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan.
In aceste conditii, ideile despre cum ar putea fi modificat si imbunatatit nu inceteaza sa apara. Dupa masura reducerii pensiilor, respinsa de Curtea Constitutionala, si propunerea impozitarii tuturor pensiilor, Asociatia Romanilor din Italia (ARI) a venit cu o alta idee: cei care au muncit la negru in trecut sa-si poate plati retroactiv contributiile.
In acest mod, sustin reprezentantii asociatiei, statul ar putea aduna suma de 9 miliarde de euro.
ARI se referea doar la romanii care au emigrat si au muncit in strainatate la negru, insa ar putea fi extinsa masura si la romanii care au lucrat o perioada la negru in Romania?
Potrivit specialistilor, propunerea nu este rea, insa aplicarea s-ar dovedi o adevarata problema.
"Este o idee buna. Problema este aplicabilitatea ei. In primul rand, (trebuie sa luam in calcul - n. red) cadrul legislativ. Doi, institutiile statului trebuie sa se implice mult mai mult. Trei: nu stiu daca se poate lua retroactiv", a declarat, pentru Ziare.com, avocatul Marius Diaconeasa.
"Legea pensiilor poate fi schimbata. Problema este ca legea nu retroactiveaza. Daca ea nu retroactiveaza, eu nu il pot obliga pentru un raport juridic trecut. Il pot obliga pe cel care nu a contribuit, dar ia pensia. Daca el ia pensie si nu a contribuit, sa zicem ca-l pot obliga, dar nici atunci nu, pentru ca statul i-a dat un drept, pe care nu-l mai poate lua inapoi", a adaugat avocatul.
Potrivit spuselor sale, statul ar trebui sa faca diferenta clara intre asistenta sociala si pensie.
"Aici este toata buba, pentru ca statul a uniform