„Nicu Ţiganu’“, cel mai bătrân om din satul Tichileşti, este singurul care mai ştie cântecele din vremea banditului Terente. Odată cu „Nea Nicu Ţiganu’“ se va stinge neamul lăutarilor din satul brăilean Tichileşti. Cu toate că are patru fii şi zece nepoţi, niciunul nu i-a moştenit talentul.
Se apropie de 90 de ani, dar mânuieşte arcuşul la fel de bine ca în tinereţe, când le cânta balade, hore şi sârbe băltăganilor de săreau scântei din opincile lor tot dansând. Nicolae Tatu s-a născut în Tichileşti, la 19 kilometri de Brăila, într-un sat blagoslovit, stăpânit odinioară de un paşă ale cărei acareturi se înălţau, semeţe, pe vechea uliţă a bisericii.
Mai citeşte şi:
Sărbătoare: Încep „Zilele Brăilei” cu muzică, dans şi voie bună
Reportaj: Balta Mică a Brăilei, a doua Deltă a României/Vezi aici frumusețile Parcului Natural și află oferta turistică (FOTOGALERIE)
Când era copil, el a ascultat poveştile transmise din generaţie în generaţie despre turcii care-i asupreau, odinioară, pe oamenii Bălţii. Căci nu-i poţi separa nicidecum pe tichileşteni de vechea Baltă a Brăilei. Până să fie îndiguită Insula Mare, Braţul Calia se revărsa până aproape de sat, de umplea uliţele cu peşte.
Dar nici poveştile cu turci, nici războaiele, nici măcar grozăviile prin care au trecut tichileştenii în timpul ocupaţiei nemţeşti din Primul Război Mondial n-au lăsat urme aşa adânci în conştiinţa colectivă precum banditul Terente. Şi nimeni nu ştie să povestească mai frumos despre „Regele Bălţilor" decât „Nea Nicu Ţiganu'".
Salcia lui Terente
„În familia noastră au fost numai violonişti. Cânt la vioară de la 18 ani, m-a învăţat frate-miu mai mare, Gheorghe. Învăţase să cânte de la Moş Neagu Lăutaru'. Am cântat în Tichileşti şi în tot judeţul - hore, balade şi cântece de joc", povesteşte venerabilul rapsod, arătând cu fală vioara bătrână, decolorată