Parcul Naţional Retezat a fost selectat în anul 2008 de Fundaţia New7Wonders pentru a se califica între cele şapte minuni naturale ale lumii. Parcul este unul dintre puţinele locuri din România unde natura a avut cel mai puţin de suferit în urma intervenţiei omului.
Mii de turişti din Germania, Ungaria, Cehia, Franţa, Finlanda, Olanda sau Austria au venit în Retezat să se relaxeze, muntele fiind un punct de atracţie turistică pentru turişti încă din anii '70. Parcul Naţional Retezat reprezintă locul cu care Dumnezeu a fost atât de darnic şi a îngemănat semeţia munţilor cu sunetul cristalin al apelor şi ochiurile magice ale lacurilor.
Baie în izvoarele îngheţate
Sălbăticia Retezatului este ceea ce caută an de an mii de turişti din Europa, care s-au săturat de confortul staţiunilor montane de la ei. „Preferăm Pietrele şi Cârnic, aceste două zone foarte frumoase din Parcul Naţional Retezat, pentru că nu avem energie electrică, nu există conducte care să ne aducă apa în camere şi, cel mai important, nu există drum rutier care să ne lase direct la uşa cabanelor. Nimic nu este mai frumos decât să mergi într-o dimineaţă de vară să te speli într-o apă cristalină în izvorul îngheţat al muntelui. Sălbăticia este cuvântul care descrie cel mai bine această zonă şi de aşa ceva avem nevoie. Retezatul este neschimbat de 35 de ani şi sper să rămână neatins", spune Roland Gunthard, unul dintre turişti. Roland s-a născut în România, dar în anii '80 a plecat în Germania alături de familia lui. Concediile şi le petrece însă tot aici şi vine an de an în Retezat, la Pietrele, care reprezintă poarta de acces pentru toate traseele turistice din Parc. Conform statisticilor, în 2007, peste 25.000 de turişti români şi străini au vizitat Parcul Naţional Retezat. Popularitatea acestei arii deosebit de pitoreşti a crescut după ce Parcul Naţional Retezat a fost singurul din ţar