Botoşănenii care doresc să îşi facă provizi pentru zilele în care furnizarea pei potabile este întreruptă trebuie să se ferească de fântânile şi izvoarele din municipiu.
Direcţia de Sănătate Publică habar nu are care sunt fântânile din municipiu care ar putea pune în pericol sănătatea cetăţenilor.
"Sunt date care sunt în curs de stranger. Nu avem cum să furnizăm aceste informaţii opinii publice", a declarat medicul Doina Botez, directorul adjunct al DSP Botoşani.
Direcţia de Sănătate Publică are un raport privind calitatea apei din fântânile şi izvoarele din municpiu ce datează din 1990.
"Nici o fântână publică nu are apă potabilă. Noi am făcut analize pentru Direcţia de Sănătate Publică şi nicio fântână publică nu a ieşit bine. Ele sunt toate contaminate datorită neatenţiei unor persoane sau din exploatare intensivă", a declarat Sorin Grindei, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
Botoşănenii continuă să îşi facă rezerve din aceste fântâni fără a şti la ce riscuri se expun.
"La momentul de faţă, fântânile continuă să aibă aceeaşi component chimică nesănătoasă pentru populaţie. Posibilitatea de iinfectare cu nitraţi şi nitriţi este foarte mare. Este extreme de periculoasă pentru că predispune la afecţiuni ale aparatului digestiv", a declarat medicul Tamara Ciofu.
Direcţia de Sănătate Publică are deja un proiect pentru realizarea a zece fântâni de mare adâncime, proiect finanţat din fonduri europene, ce a fost declarat eligibil, care nu a mai fost dus la bun sfârşit după ce a fost schimbată conducerea instituţiei.