Recolta de grâu a României va atinge în acest an 5,7 milioane de tone, peste nivelul de 5,2 milioane tone din 2009, dar cu mult sub estimarea iniţială, de 6,7 milioane tone, din cauza inundaţiilor, potrivit Reuters.
Fenomenele meteorologice extreme, respectiv seceta şi ploile torenţiale, au afectat recoltele principalilor producători de cereale din zona Mării Negre, ceea ce a obligat majoritatea ţărilor din regiune să revizuiască în scădere ţinta de producţie. Iar România nu face nici ea excepţie. Un oficial al Ministerului Agriculturii a declarat că a fost recoltat grâu pe o suprafaţă de 2,01 milioane de hectare, cu un randament de 2,78 tone pe hectar, astfel încât producţia va atinge în final 5,7 milioane tone. Însă, prognozele oficiale prevedeau iniţial un randament de 3,4 tone la hectar.
Până în prezent au fost recoltate 5,6 milioane de tone de grâu de pe 98% din suprafeţele cultivate. Recoltările din Transilvania se vor încheia probabil în această săptămână şi vor adăuga la producţie 100.000 de tone. "Putem spune că avem datele finale. Mai sunt 40.000 de hectare de recoltat, iar producţia va atinge probabil 5,7 milioane tone", a spus el.
România ar putea obţine circa trei milioane de tone de grâu pentru panificaţie, restul urmând să fie trecut la categoria furaje, din cauza ploilor masive. Ţara noatră are un potenţial de export de circa 2,5 milioane tone de grâu. În sezonul precedent, România a vândut în străinătate 2,3 milioane tone de grâu, din care două treimi în Spania, Italia, Irak şi Siria.
Seceta ar putea afecta şi producţia de porumb
Potrivit prognozelor meteo, seceta din Rusia, Ucraina şi Kazahstan va continua cel puţin însă o săptămână.
Producţia de cereale din Rusia ar putea fi de 60 de milioane de tone, cu aproape 40% sub cea din 2009, din cauza secetei. În plus, lipsa precipitaţiilor