Aşa cum vasele care duc sângele la inimă se îngustează din cauza depunerilor de grăsimi, tot astfel se pot „astupa" şi arterele periferice care irigă membrele inferioare. Uneori se poate întâmpla ca „ghemotoacele de grăsimi" de la inimă să plece către arterele periferice, în picioare.
„Primul semn este durerea la mers. La fiecare zece paşi apare stânjeneala. Apoi apar diferenţe de temperatură: un picior este mai rece, celălalt mai cald şi, nu în ultimul rând, cade părul de pe picioare, fiindcă este proastă irigaţia în zona respectivă", explică medicul Marian Croitoru, specializat în cardiologie intervenţională la Institutul „C.C. Iliescu" de la Fundeni (Bucureşti).
Dilatare cu sau fără stent
O dată ce aveţi aceste prime semne, care arată că în arterele periferice s-au instalat nişte cheaguri, este bine să vă adresaţi specialiştilor în cardiologie intervenţională, pentru a putea beneficia de o intervenţie de dilatare, cu sau fără stent (un mic tub din oţel care dilată vasele de sânge). Această intervenţie vă poate salva de la amputarea piciorului. „Cei cu arteriopatie obliterantă (vase periferice îngustate) vin târziu la medic, abia când nu mai pot dormi noaptea de durere, când e prea îngustat vasul ca să îl mai poţi dilata prin tehnici moderne", este de părere medicul Marian Croitoru. Faţă de stenturile care se pun la inimă, cele care se montează la nivelul membrelor inferioare sunt ceva mai lungi, unele având şi 20 de centimetri. „Intervenţia nu depăşeşte o oră", spune Croitoru.
Boală subdiagnosticată
Numărul pacienţilor care au probleme cu arterele periferice este aproximativ egal cu cel al pacienţilor cardiaci. Asta înseamnă că unul din trei români ar putea suferi de arteriopatie. „Pentru că a crescut speranţa de viaţă, încep să fie afectate mai multe teritorii vasculare din organism, nu doar cele de la inimă. Din păcate, la noi,