Brăilenii vor putea admira 70 de imagini cu străzi, fabrici şi clădiri de acum 80 de ani. „Zilele Brăilei" vor aduce, în premieră, pe Regala, atmosfera şi tumultul urbei dunărene interbelice. Arhivele şi biblioteca publică au pregătit imagini inedite din Brăila lui Istrati.
După succesul de anul trecut, zeci de colecţionari veniţi din toate colţurile ţării vor fi prezenţi, în acest sfârşit de săptămână, la Târgul de Antichităţi de la Brăila. Totodată, pentru prima dată, vor fi expuse imagini foto în format A4 cu viaţa în Brăila interbelică.
Poze unice
„Vor fi 67 de facsimile ale unor fotografii realizate înainte de al Doilea Război Mondial, reprezentând clădiri, fabrici şi străzi din Brăila. Sunt instantanee, nu fotografii regizate. Expoziţia va fi vernisată joi, cel mai probabil la ora 11.00, pe strada Mihai Eminescu, în zona Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu", ne-a precizat Ion Volcu, şef birou în cadrul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati" Brăila.
Intitulată „Brăila interbelică în imagini", expoziţia va cuprinde fotografii de epocă puse la dispoziţie de Arhivele brăilene, fotografii aflate în „Fondul Gh. T. Marinescu". Ing. Gheorghe T. Marinescu este fondatorul revistei „Analele Brăilei" (seria veche, 1929-1940), animator al vieţii culturale brăilene din perioada interbelică.
După bombardament
În cadrul „Zilelor Municipiului Brăila", un alt eveniment va fi o atracţie pentru concitadini.
„Se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea, în 1940, a Şantierului Naval Brăila. La acea vreme, titulatura era «Şantierele Navale ale României», cu sediul social în Bucureşti şi puncte de lucru în Radu Negru şi în Port. Cu acest prilej, vor fi expuse machete şi fotografii ale şantierului, dar şi fotografii de epocă", ne-a precizat Ştefania Botez, consilier în cadrul Arhivelor brăilene.
În premieră, vor fi ex