Manipularea unei enzime face posibila regenerarea nervilor spinali. Regenerarea nervilor spinali, care controleaza miscarile voluntare, a caror functionare este stopata, de regula, in urma unor accidente suferite in zona coloanei vertebrale, este posibila, afirma medicii americani intr-un studiu publicat in revista Nature Neuroscience, informeaza bbc.co.uk. Prin manipularea unei enzime care este implicata in procesul de crestere celulara, cercetatorii de la Harvard Medical School si de la University of California, Irvine (UCI), din Statele Unite ale Americii au reusit sa regenereze nervii spinali, in laborator, pe soareci, scrie Gandul.
Cazurile de apendicita se inmultesc vara. Este cea mai intalnita urgenta chirurgicala abdominala in categoria de varsta 10-30 ani. Apare din cauza inflamarii apendicelui, ca urmare a acumularii de reziduuri la acest nivel si este mai frecventa vara, cand infectiile gastrointestinale prolifereaza. Pentru foarte mult timp, nu s-a stiut care este rolul functional al apendicelui in organism. Abia de cativa ani, in urma rezultatelor unui studiu desfasurat la Universitatea "Duke" din SUA, s-a ajuns la concluzia ca apendicele este o "punga de rezerva" cu bacterii "bune", identice cu cele din sistemul digestiv. "Dupa nastere, in peretele apendicelui apare un tesut limfoid, tesut ce are rol in maturarea limfocitelor si in productia de imunoglobuline", explica medicul primar chirurg Bogdan Sandolache de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, anunta Adevarul.
Stenturi pentru arterele de la picioare. Asa cum vasele care duc sangele la inima se ingusteaza din cauza depunerilor de grasimi, tot astfel se pot "astupa" si arterele periferice care iriga membrele inferioare. Uneori se poate intampla ca "ghemotoacele de grasimi" de la inima sa plece catre arterele periferice, in picioare. "Primul semn este durerea la mers. La fiec