* Peste 6000 de jurnalişti rămaşi pe drumuri lDemisii la Realitatea TV. Jurnaliştii postului TV, somaţi să accepte transferul veniturilor exclusiv pe drepturi de autor, sub presiunea reducerilor salariale
* Intenţii similare la "Adevărul Holding", "Evenimentul Zilei", "Jurnalul Naţional"
* Peste 50 de procese intentate de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împotriva unor trusturi sau grupuri de presă, printre care "SC Adevărul SA", "SC Adevărul Holding", "Evenimentul Zilei", "România Liberă", precum şi împotriva defunctelor "Cotidianul", "Ziua", "Business Standard"
* "Adevărul", campion la abuzuri în lista MediaSind
Meseria de jurnalist nu-ţi face cinste în România. A patra putere în stat este fie coruptă, fie este supusă unor abuzuri care încet, dar sigur, o desfiinţează.
Fie că vorbim despre măsura de impozitare a veniturilor din drepturi de autor, adoptată recent de autorităţi, fie că ne referim la nedreptăţile comise de patronate, concluzia este una singură: presa de calitate este pe cale de dispariţie, sub presiunile exercitate din toate direcţiile.
Jurnaliştii au devenit o pradă uşoară pentru stat şi patronatele din industrie, exact ca-n jafurile comise pe timp de război. Doar că, de aceas-tă dată, lupta se poartă pe muţeşte şi fără... drept la replică.
La prima vedere, decizia Guvernului de impozitare a drepturilor de autor pare justificată, în condiţiile perpetuării declinului economic.
Dar o privire atentă asupra problemei dezvăluie nenumărate situaţii în care patronii instituţiilor de presă au transferat abuziv cea mai mare parte a veniturilor salariaţilor pe contractele de cesiune a drepturilor de autor, contrar legislaţiei în vigoare, pentru simplul motiv că, până deunăzi, nu trebuiau să plătească statului taxe şi impozite.
Dar uneori scopul scuză mijloacele, astfel că, pentru multe compani