Fenomene similare de încălzire excesivă a apei mării se întâlnesc în toată emisfera nordică. Temperaturile-record atinse de apa Mării Negre în ultimele zile sunt rezultatul unui cumul de factori care acţionează în acelaşi timp, susţin meteorologii.
Suntem „bombardaţi" de caniculă din toate părţile. Aceasta este concluzia meteorologilor, care ne anunţă încă zece zile de căldură excesivă. „Cauza principală a acestui val de căldură sunt masele de aer tropical care vin dinspre deşertul Sahara. Acestea s-au suprapus unui anticiclon de origine siberiană care împiedică formarea norilor. Soarele străluceşte puternic pe toată durata zilei şi, astfel, creşte temperatura apei", afirmă Vasile Torică, şeful Serviciului Meteo şi de Asigurare a Calităţii din cadrul Centrului Regional Meteorologic Dobrogea.
Citiţi şi:
Fierbe Marea Neagră! Apa a ajuns la temperaturi record de 30 de grade Celsius
Va mai fi caniculă până pe 23 august! Interviu cu directorul de Prognoză al ANM, Aurora Bell
Valul canicular ce provine din estul Europei este cel care a provocat incendiile din stepele şi din capitala Rusiei. Acesta se suprapune celui venit din Marea Mediterană astfel că, ziua, pe litoral sunt aproape 40 de grade Celsius în aer şi 70 de grade Celsius la nivelul nisipului.
Norii, ţinuţi departe de ţărm
Căldura se va menţine şi în zilele următoare, astfel că apa mării îşi va păstra temperatura-record de 31 de grade Celsius. „Avem de-a face cu o invazie de curenţi marini din Marea Mediterană, cu temperaturi ridicate. Dunărea este preluată de curenţii marini şi purtată către sudul litoralului, înspre strâmtoarea Dardanele. Apele fluviului sunt calde şi contribuie la creşterea temperaturii în mare", spune meteorologul.
Vasile Torică demonstrează pe hartă că norii nu se pot apropia de malul mării, ca urmare a unor curenţi ascendenţi de aer ce se