Guvernul recunoaşte în sfârşit scăderea economică şi operează o rectificare în jos a bugetului, tăind cheltuielile publice pe fondul scăderii veniturilor. La rectificare, veniturile estimate la bugetul consolidat al statului scad cu 3,4 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 714 milioane de lei.
Din toamna anului 2008, România s-a confruntat cu o recesiune destul de severă, dar Guvernul îşi construia bugetul pe prognoze ce anticipau creşteri în economie. Abia acum, după aproape doi ani, Executivul recunoaşte că anticipările iniţiale (bazate pe creşteri) au fost contrazise de evoluţiile din 2010 şi operează prima rectificare bugetară în jos.
Citiţi şi:
Vlădescu: Nu luăm în considerare în acest moment modificarea sistemului de taxe şi impozite
Acum, cele mai mari diminuări ale încasărilor bugetare sunt anticipate la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit, dar Guvernul se bazează pe resurse suplimentare din creşterea TVA.
Modificări de venituri au fost calculate pentru bugetul de stat (+1,94 miliarde de lei), bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale (-3 miliarde de lei), bugetul asigurărilor sociale de stat (+1,9 miliarde de lei) şi pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj (-370,3 milioane de lei).
Potrivit proiectului primei rectificări bugetare din acest an, obţinut de „Adevărul", la capitolul cheltuieli vor fi efectuate modificări la bugetul de stat (+3,86 miliarde de lei), bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale (-3 miliarde de lei), bugetul asigurărilor sociale de stat (+1,87 miliarde de lei) şi bugetul asigurărilor pentru şomaj (+1,18 miliarde de lei).
Pentru întregul an, Guvernul estimează o reducere în termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7%-1,9%, comparativ cu creşterea de 1,3% avută în vedere la fundamentarea bugetului iniţial, şi un de