Direcţia Fiscală a Primăriei Braşov propune aleşilor locali în şedinţa de vineri modificarea taxelor şi impozitelor locale pentru autovehicule, în urma apariţiei Ordonanţei de Urgenţă 58/2010, care modifică Codul fiscal. „Elementul de noutate îl reprezintă modificarea sumei fixe cu care se înmulţeşte grupa de 2.000 cmc aferentă capacităţii cilindrice a autoturismului. Sumele modificate sunt aferente autoturismelor cu capacitate cilindrică de peste 2.000 cmc”, se arată în proiectul de hotărâre.
Prin Hotărârea de Guvern 791/2010 pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal aprobate prin H.G. 44/2004, precum şi pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a O.U.G. 58/2010 se precizează faptul că „hotărârile consiliilor locale privind nivelul impozitului pe mijloacele de transport cu capacitate cilindrică de până la 2000 cmc adoptate pentru anul fiscal 2010 rămân aplicabile şi după data de 1 iulie 2010”. În interpretarea „per a contrario” dispoziţiile hotărârilor consiliilor locale privind nivelul impozitului pe mijloacele de transport cu capacitate cilindrică de peste 2000 cmc adoptate pentru anul fiscal 2010 nu rămân aplicabile şi după data de 1 iulie 2010.
Astfel, impozitul pe mijloacele de transport pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autobuze, autocare, microbuze, alte vehicule cu tracţiune mecanică cu masa totală maxim autorizată de până la 12 tone, inclusiv şi tractoare înmatriculate, se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă stabilită prin acte administrative ale autorităţilor centrale.
Aşadar la calculul obligaţiei reprezentată de impozitul asupra mijloacelor de transport se au în vedere două elemente: pe de o parte fracţiunea de 200 cmc, iar pe de alta suma stabil