Creşterea TVA, majorarea accizelor ori modificarea taxelor pe proprietate vor face ca statul să încaseze de la fiecare gospodărie, în medie, cu circa 800 de lei mai mult decât anul trecut. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru al acestui an fiecare gospodărie a plătit către stat, sub formă de „impozite, contribuţii, cotizaţii, taxe“, cu 15 lei mai mult decât în perioada similară a lui 2009. Nu este mult, dar, extrapolând, înt
Creşterea TVA, majorarea accizelor ori modificarea taxelor pe proprietate vor face ca statul să încaseze de la fiecare gospodărie, în medie, cu circa 800 de lei mai mult decât anul trecut.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru al acestui an fiecare gospodărie a plătit către stat, sub formă de „impozite, contribuţii, cotizaţii, taxe“, cu 15 lei mai mult decât în perioada similară a lui 2009. Nu este mult, dar, extrapolând, într-un an ajungem la o diferenţă de 60 de lei (circa 14 euro) sau, luând în calcul cele circa opt milioane de gospodării din România, cam 112 milioane de euro în plus pentru stat.
Suma, deşi impresionantă, nu este decât o mică parte a sarcinii fiscale suplimentare apărute în 2010. La 1 ianuarie, cursul de schimb la care se calculează accizele a crescut de la 3,73 la 4,26 lei pentru un euro. În acelaşi timp, au fost majorate accizele în euro la tutun (cu aproape 16%) şi cele la carburanţi (cu puţin peste trei procente). Cum în 2009 s-au încasat, din accizele la tutun, 1,25 miliarde de euro, se poate estima că, la noile niveluri, statul ar putea aduna cu circa 400 de milioane de euro în plus în acest an. Sau cu 50 de euro mai mult de la fiecare familie.
Şi benzina, şi motorina cumpărate de persoanele fizice au suplimentat încasările din accize cu peste 115 milioane de euro în acest an (sau 15 euro pe gospodărie), luând în calcul că numai o tre