Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş a transmis, ieri, o serie de recomandări privind modul în care mureşenii să se ferească de efectele negative ale caniculei. „Temperaturile ridicate, alături de disconfortul pe care îl produc, reprezintă o adevarată ameninţare pentru sănătatea sau chiar viaţa populaţiei. Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare şi neurologice, care trebuie să fie şi cei mai precauţi”, a precizat dr. Vasile Adrian Mureşan, directorul coordonator al DSP Mureş.
Recomandările DSP Mureş pentru prevenirea efectelor cauzate de temperaturile ridicate:
- evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00, când temperaturile ating valori maxime, în acest mod scăzând şi riscul de cancer cutanat;
- folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, ochelari de soare, umbrele) şi purtarea hainelor subţiri, lejere, confecţionate din ţesături naturale în culori deschise;
- consumarea zilnică a 1,5 – 2 litri de lichide, constând în ceaiuri, sucuri dulci, apă minerală etc.; Se recomandă consumul unui pahar de lichid la fiecare 15 – 20 minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete;
- evitarea consumului de alcool, deoarece favorizează deshidratarea;
- evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, cola) şi a băuturilor carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice;
- consumarea de alimente uşoare şi proaspete, în special legume şi fructe bine spălate, evitând pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi;
- evitarea eforturilor fizice susţinute în perioada zilei în care temperaturile ating valori mari;
- duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată;
- limitarea creşterii temperaturii în încăperi prin: închiderea ferestrelor expuse la soare pe perioada zilei, aerisirea camerelor sea