În "ţara drepturilor omului", Franţa, rasismul a cunoscut "o recrudescenţă notabilă". Verdictul a fost dat de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării rasiale. Adusă în banca acuzaţilor, Franţa s-a apărat cu un raport de aproape o sută de pagini, în care şi-a prezentat politicile de combatere a rasismului. Pledoaria franceză nu i-a convins însă pe experţi.
În "ţara drepturilor omului", Franţa, rasismul a cunoscut "o recrudescenţă notabilă". Verdictul a fost dat de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării rasiale.
Adusă în banca acuzaţilor, Franţa s-a apărat cu un raport de aproape o sută de pagini, în care şi-a prezentat politicile de combatere a rasismului. Pledoaria franceză nu i-a convins însă pe experţi : în pofida numeroaselor instrumente legale, Franţa se confruntă cu o "recrudescenţă notabilă a rasismului şi xenofobiei", a avertizat unul dintre ei.
În ochii raportorului Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării, Pierre Richard Prosper, în Franţa ar lipsi "o adevărată voinţă politică" pentru eliminarea fenomenelor extremiste.
Mai mult, experţii ONU avertizează că de multe ori, politicul este o sursă a problemelor. Ei au criticat direct noţiunea de "francez de origine străină", aluzie la faptul că săptămâna trecută preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a cerut ca naţionalitatea franceză să poată "fi retrasă oricărei persoane de origine străină, care a adus voluntar atingere unui reprezentant al "autorităţii publice".
Franţa a mai fost condamnată în 2005 de Comitetul ONU pentru combaterea discriminării, pentru politicile sale.
Între timp, în Franţa continuă evacuările din taberele de rromi: miercuri a fost demolată tabăra Montmartre, iar joi Le Progres scrie că Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare a reuşit să convingă 40 de rromi din Saint Etienne să se întoarcă în România.
La Bucureşti, ministrul de