Puţinii cumpărători din această perioadă aleg terenuri mici, pentru a-şi ridica o casă, şi nu pentru spaţii comerciale, sau birouri.
Conform unui studiu realizat de societatea DARIAN DRS privind analiza pieţei imobiliare din ţară, în municipiul Iaşi au scăzut drastic numărul tranzacţiilor terenurilor din cauza lipsei speculanţilor. Actualii cumpărători nu intenţionează să revândă terenul, ci vor doar să-şi ridice o construcţie.
Faţă de începutul anului trecut, tranzacţiile au scăzut până la 60%, ajungând la nivelul celor de acum patru ani. „Atunci, cei care mai cumpărau terenuri erau dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale, care preferau zonele mărginaşe sau limitrofe ale Iaşiului, acolo unde preţurile erau încă accesibile şi permiteau realizarea unui profit“, a spus Ovidiu Munjiu, reprezentant DARIAN DRS, filiala Iaşi. Agenţii imobiliari reuşesc să vândă terenuri după lungi negocieri, unor clienţi pretenţioşi care doresc cea mai avantajoasă ofertă în preţul cel mai mic.
Se negociază la sânge
„Mai există cerere, dar clienţii vor într-o sumă mică de bani toate utilităţile, zona bună şi neapărat un drum de acces. Cele mai multe tranzacţii se fac în cash cu oamenii de afaceri care deţin această sumă, sau cu cei care au strâns-o în timp, pentru o locuinţă“, a spus Radu Gorgan, directorul unei agenţii imobiliare din Iaşi. Acesta mai spune că cel mai bine se vând terenurile periferice oraşului, mai ales Bucium, Breazu, popas Păcurari, Păun sau capăt Nicolina, acolo unde preţurile pe metru pătrat pornesc de la 20 de euro.
Redresare din 2011
Realizatorii studiului au previziuni sumbre pentru perioada următoare. Aceştia susţin că preţurile vor scădea în continuare, din cauza cererii aproape inexistente. „Terenurile din zonele limitrofe vor continua să se afle pe o pantă descendentă a preţurilor, iar investiţiile pe piaţa ter