Despre ginseng se spune că este o plantă miraculoasă. Că îmbunătățește memoria și libidoul. E un fel de variantă asiatică a țelinei autohtone. Drept pentru care Coreea de Nord i-a oferit Cehiei 20 de tone din această plantă, pentru a-și mai diminua datoriile pe care le are față de această țară. Cele 20 de tone ginseng sunt estimate la aproximativ 500.000 de dolari.
Habar nu am cât este cota kilogramului de țelină pe piața internațională. Dar bănuiesc că dacă întreaga agricultură românească s-ar axa doar pe țelină și întreaga producție am livra-o la export, tot ar fi nevoie de câțiva zeci de ani pentru a acoperi datoriile de miliarde de euro pe care le avem. Și, probabil, de același timp am avea nevoie și dacă am apela la țuică.
În timp ce mă gândeam ce produs autohton ne-ar putea scoate din criză, am citit și știrea despre reportajul realizat de BBC despre sistemul de sănătate din România. Concluziile nu sunt dintre cele mai liniștitoare. În timp ce cazurile unor români care au murit sau au fost la un pas de moarte pentru că au primit o îngrijire inadecvată în spitalele românești, președintele României se tratează în străinătate.
Conform BBC, citat de Realitatea.net, în Occident au plecat în ultimii 3 ani 5.000 de medici, adică aproape 10% din personalul calificat în acest domeniu. În plus, statul român cheltuiește pe asistență medicală 3,6% din PIB, adică cea mai mică sumă pe cap de locuitor din întreaga Uniune Europeană, și, mai notează BBC, din cauza recesiunii pe care o traversează, România se pregătește să cheltuiască și mai puțin pentru sănătate.
Problema e, însă, că din acest export de medici, România nu prea câștigă nimic. Doar rămâne cu cheltuielile făcute cu educația lor. Dar și pentru această problemă, se pare că există o soluție: ”încurajarea” și a profesorilor să plece din țară. Într-o logică bolnavă și o astfel de acțiune are se